Evliya Çelebi Malatya için ne demiştir?
Evliya Çelebi Seyahatname’sinde Malatya halkının Türk ve Kürt olduğunu ve çok sayıda Levent çiftçisi, güçlü ve cesur kabileler olduğunu belirtir. Tüm insanlar inançlıdır ve tam bir imana sahiptir. Garip bir arkadaştır ve birçok lezzete sahiptir.
Evliya Çelebi Kayseri için ne demiş?
Evliya Çelebi, Kayseri Kalesi’nin Yunan hükümdarlarından miras kaldığını, ancak kaleyi bu şekilde inşa edip güzelleştirenlerin Danişmentliler olduğunu belirtmektedir.
Evliya Çelebi Diyarbakır için ne demiştir?
Evliya Çelebi’nin, Diyarbakır’ın el sanatlarını çok takdir ettiği söylenebilir. Çelebi, erkek meslekleri ve gelirleri açısından, Diyarbakır’daki insanların çoğunun tüccar olduğunu ve zengin tüccarlara sahip olduğunu belirtir. Ona göre, insanların bir kısmı memurdur ve diğerleri sanat uzmanıdır (ehl-i sanâyi’).
Evliya Çelebi hangi şehirleri gezmiştir?
Cilt 9: Kütahya, Afyon, Manisa, İzmir, Sakız Adası, Kuşadası, Aydın, Amasya, Tire, Denizli, Muğla, Bodrum, Ege Adaları, Isparta, Antalya, Alanya, Karaman, Silifke, Tarsus, Adana, Maraş, Antep, Seyahat Kilis, Urfa, Rakka, Halep, Lazkiye, Şam, Beyrut, Sayda, Safed, Nablus, Kudüs, Medine, Mekke ve çevresine…
Evliya Çelebi Elazığ için ne demiştir?
Evliya Çelebi Palu Kalesi için şöyle demiş: “Göklere uzanan bir kale.” Ne kadar da güzel söylemiş, kaleyi tek bir cümlede anlatmış. Elazığ’ın Palu ilçesindeki bu tarihi kale, heybetli konumu ve binlerce yıllık tarihiyle, sanki büyük seyyahın sözlerini doğrularcasına, dik yamaçların üzerinde göğe doğru yükseliyor.
Evliya Çelebi Konya için ne demiştir?
Evliya Çelebi, “Bu büyük şehir Meram Dağları’nın doğu yamacında düz bir ovada kurulmuş olup, Meram Dağı da İrem gibi bu şehrin batı tarafında (…) saat uzaklıktadır.” “Bu şehrin içinde ve dışında küçüklü büyüklü (…) dolu güzel evler vardır.” demektedir. Şehri anlatmaya başlamadan önce uzun bir Selçuklu tarihini kaydeder.
Evliya Çelebi Sivas için ne demiş?
Bu büyük üçgenin içindeki bölge, antik Sivas yerleşiminin merkezi olarak tanımlanabilir. Evliya Çelebi bu şehir hakkında şöyle demiştir: “Gerçekten geniş bir alana yayılmış şenlikli bir şehirdir, tüm halkı mutludur, toprağı güzeldir ve hayranlık uyandırır, hasadı boldur, kaynakları ve nehirleri her yerde kaynar ve akar.
Evliya Çelebi Bursa için ne demiş?
Ulu Cami’yi ziyaret eden herkes, caminin üç kapısı olduğunu çok iyi bilir.
Evliya Çelebi Adana için ne dedi?
Ama; “#Kızıldağ Yaylası gibi bir yayla görmedim” dedi “Adana Karaisalı, Kızıldağ Yaylası”⛄️ Hemşehrimiz #BarışManço’yu en güzel türkülerinden biriyle özlemle ve sevgiyle analım 🎸1 Şubat 2023
Evliya Çelebi Kütahya için ne demiştir?
Evliya Çelebi seyahatnamesinde Kütahya’dan bahsederken şöyle demiştir: “Kütahya’nın havası ve suyu güzeldir, fincanları, kupaları, testileri, kâseleri ve tabakları hiçbir yerde bulunmaz. Şehirdeki binden fazla kayadan buz gibi su akar. Çok sayıda dostu ve akrabası, alimleri ve bilginleri vardır.” Bunu şöyle tanımlamıştır:
Evliya Çelebi Erzurum için ne dedi?
Bu sözlerin doğru olup olmadığını tespit etmek için başvuracağımız kaynak elbette Seyahatname adlı eserin kendisi olacaktır. Bu ifadelerden şunu anlıyoruz: Evliya Çelebi diyor ki: “Erzurum’da on bir ay, yirmi dokuz ay kaldım. ‘Yazı görmedim’ demiyor.”
Evliya Çelebi Çankırı için ne dedi?
ÇANKIRI Kengırı Kal’ası EVLİYA ÇELEBİ’NİN SEYAHATİNDE DİĞER: Dağıstan ve Türkistan sınırları içerisinde bir ildir. Önce Brusa, Kastamonu hükümdarı Duygu Müharrem’in adıyla Rum Takfur’dan fethedilmiş, Bade ise Yıldırım Han tarafından ele geçirilmiştir.
Evliya Çelebi İzmir için ne demiştir?
“İzmir’in beş kazası vardır: Urla, Sancakburnu-Çaraburun (Karaburun), Cumaabad (Cumaovası), Burunabad (Bornova), Terindeabad (Tire). Fakat bunların hepsinden Burunabad fakir ve pistir, çünkü bütün halkı Rum ve Şomdur…” Ağzını açan ve kalemini hareket ettiren herkes zayıf görüşlerini Evliya Çelebi’ye atfetmekten çekinmez.
Evliya Çelebi tokat için ne demiştir?
Ekrem Anaç, Evliya Çelebi’nin Tokat halkı için söylediği şu sözleri hatırlar: “… halkının hepsi neşeli, coşkun insanlardır, yabancıları severler. Kırgınlık ve hileden uzak, her şeyden uzak, cömert, cömert, yumuşak huylu ve sakin adamlardır.
Evliya Çelebi Trabzon için ne demiş?
Trabzon, iki eyaletiyle birlikte “Şehzadeler Şehri” olarak bilinir. Evliya Çelebi, Trabzon için şöyle demiştir: “Bu şehre Küçük İstanbul denmeli. İrem’in bağları gibi süslü bir şehirdir.” Fatih Sultan Mehmed, Trabzon’u kuşattığında şöyle demiştir: “Trabzon fethedilinceye kadar İstanbul fethedilmiş sayılmaz.”
Evliya Çelebi Besni için ne dedi?
Evliya Çelebi’nin “Hayret ettim” dediği yer yine Besni’dir.
Evliya Çelebi Van için ne demiştir?
Aslında Van Kalesi uzaktan tek seferde gezilebilecek kadar küçük bir alan değildir. Evliya Çelebi şöyle demiştir: “Ama iç kale kayasıyla birlikte sayarsanız tam 11 tane vardır.”
Evliya Çelebi Sivas için ne demiştir?
Evliya Çelebi evlerin yerini ve şehrin yerleşimini şöyle anlatıyor: “Öncelikle Sivas şehrinin kuzey tarafındaki dağlara Sipnişan Dağı denir. Yüksek dağların eteğinde büyük bir şehirdir. “Bütün evlerin yüzleri Kıble’ye, Sivas Sahra’ya ve Eğriköprü’ye bakmaktadır,” diye açıklıyor.
Evliya Çelebi Erzurum için ne dedi?
Bu sözlerin doğru olup olmadığını tespit etmek için başvuracağımız kaynak elbette Seyahatname adlı eserin kendisi olacaktır. Bu ifadelerden şunu anlıyoruz: Evliya Çelebi diyor ki: “Erzurum’da on bir ay, yirmi dokuz ay kaldım. ‘Yazı görmedim’ demiyor.”
Tavsiyeli Bağlantılar: Menfaat Mal Mıdır