İçeriğe geç

Sivaslıların Soyu Nereye Dayanıyor

Sivas hangi soydan gelir?

Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.

Sivaslılar hangi millettir?

Sivas’ın nüfusunun çoğunluğunu değişik zamanlarda bölgeye yerleşen Türkmenler oluşturmaktadır. İlde ayrıca Kafkas göçmenleri de bulunmaktadır. Kızılırmak Havzası; Şehirde Orta Anadolu iklimi, Yeşilırmak; Karadeniz ve Fırat Havzası ise onu Doğu Anadolu iklimi ile bağlamaktadır.

Sivas Sünni mi Alevi mi?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Sivas’ta hangi beylikler vardı?

Danişmentli Beyliği 1075 yılında Sivas’ta kurulmuş olup, kısa bir süre Selçuklu etkisinde kalmıştır. 1143’ten sonra Danişmentliler arasındaki taht mücadeleleri bu beyliğin gücünü kırınca Anadolu Selçuklularını yeniden birleştiren Mesud I, 1152’de Sivas’ı fethetmiştir.

Sivaslılar nereden gelmiştir?

Şehrin sakinleri, bölgeyi farklı zamanlarda yöneten devletler tarafından yerleştirilen Türkmenlerden gelmektedir. Daha sonraki zamanlarda, yabancı bir unsur olarak kabul edilebilecek tek topluluk Kafkas göçmenleriydi ve bunlar Osmanlı hükümeti tarafından kentsel alanlara yerleştirildiler.

Sivas hangi kökenli?

Pontus Kralı’nın karısının, Roma Kralı Augustus’un sevgisini kazanmak ve ona olan minnettarlık ve sadakatini ifade etmek için Yunanca’da “Augustus Şehri” anlamına gelen “Sebaste” adını verdiğine inanılıyor. Sebaste’nin zamanla “Sivas”a dönüştüğü iddia ediliyor.

Sivas Türkmenleri nereden gelmiştir?

1734 yılında İran’dan Türkmen aşiretleri getirilerek buraya yerleştirildi. Osmanlı İmparatorluğu’nda göçebe örgütler, idari ve mali kimliğe sahip belirli bir bölge içerisinde yazlık ve kışlaklarda yaşıyorlardı.

Sivaslı nereli?

Coğrafi olarak Sivaslı, Ege Bölgesi’nin İç-Batı Anadolu bölümünde yer almaktadır. Uşak iline bağlı bir ilçe olan Sivaslı, yaklaşık 486 km²’lik bir alana sahiptir. Uşak’ın güneydoğusunda, Bulkaz Dağları’nın eteğinde kurulmuş olup, Uşak-Denizli devlet yoluna 35 kilometre mesafededir.

Sivas’ta aşiret var mı?

Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.

Sivas Alevileri nereden geldi?

Sivas Alevilerinin önemli bir kısmı Türkmen’dir. Sivas’ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçelerinde, Koçgiri Alevileri 500 yıldır bölgede yaşamaktadır. Sivas Alevilerinin çoğu Avşar, Beydili, Çepni ve Koçgiri Alevileri gibi farklı kabilelerden oluşmaktadır.

Çepniler Alevi mi?

Batı Anadolu’da ağırlıklı olarak Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir ve Denizli’ye yerleşmişlerdir. Bu bölgedeki Çepni halkı yalnızca Alevi mezhebine mensuptur.

Aleviler namaz kılar mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını tarikat hayatının kalıplarına göre tasarlamışlardır.

Sivas ermenilerine ne oldu?

Sebastia (Sivas) Alis Nehri (Kızılırmak), 1915 1915 Ermeni Soykırımı sırasında, Sebastia Eyaletindeki Ermenilerin çoğu öldürüldü ve geri kalanı sürgün edildi. Sürgün edilen Ermenilerin çoğu şehit oldu. Hayatta kalan az sayıdaki Ermeni (özellikle kadınlar ve çocuklar) zorla Türkleştirildi.

Sivas’ın eski adı nedir?

Farklı zamanlarda Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis ve Talaurs gibi isimlerle anılan Sivas, Anadolu’nun en eski ve en önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Bölgedeki ilk yerleşim Neolitik döneme (M.Ö. 8000-5500) kadar uzanmaktadır.

Sivaslılara neden Sebastian denir?

“Saygın” anlamına gelen “sebastos” kelimesi hem “Sebastian” isminin hem de Sivas eyaletinin isminin ortaya çıkmasına neden olmuştur. İlginç bir şekilde, “Sebastian” isminin sonundaki ek, bu ismin “Sivaslı” anlamına geldiğini göstermektedir. Ayrıca, “Sebastos” kelimesi Roma imparatorlarına verilen “Augustus” unvanının Yunanca karşılığı olarak da bilinmektedir.

Sivas’ın eski ismi nedir?

Farklı zamanlarda Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis ve Talaurs gibi isimlerle anılan Sivas, Anadolu’nun en eski ve en önemli yerleşim merkezlerinden biridir. Bölgedeki ilk yerleşim Neolitik döneme (M.Ö. 8000-5500) kadar uzanmaktadır.

Hangi Türk soyundan geliyorum?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.

Sivas ne zaman Türklerin oldu?

Bu dönemde Sivas’ın adı Sebaset’tir. 1059’da Anadolu’ya gelen Türkmenler bir süre Sivas’ı yönettiler. Ancak Sivas ve çevresinin son Türk hakimiyeti ve Türkleşmesi 1071’deki Malazgirt Muharebesi’ni izleyen yıllarda gerçekleşti.

Sivas Divriği hangi Türk boyu?

Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Divriği’nin Türk egemenliğine girdiği, Divriği’nin Alp Arslan’ın komutanı Mengücek Gazi’ye verildiği ve ona bağlı Oğuz boylarından Kayı, Bayat, Karaevli ve Akevli boylarının buraya yerleştiği bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir